Actualización de cómo va la causa
Associació de Naturalistes de Girona
Associació de Naturalistes de Girona, Teaming Manager, el 09/08/2023  a las 13:27h

Celebrem la postura de la Generalitat envers el projecte especulatiu de la Ryder Cup 2031 Barcelona - Costa Brava.

L’Associació de Naturalistes de Girona, Plataforma Caldenca, Unió de Pagesos i els partits polítics caldencs d’ERC, Som Caldes i En Comú Podem han manifestat en reiterades ocasions davant l’ajuntament i el poble l’oposició a que la celebració de la Ryder Cup 2031 impliqui l’ampliació de les actuals instal·lacions i un complex urbanístic de super luxe.

S'ha fet pública l’oposició de la Generalitat al «projecte especulatiu» (dit e boca pels propis portaveus del Govern) associat a la celebració de la Ryder Cup 2031 a Caldes de Malavella. Des de les entitats i partits signants d’aquest comunicat celebrem i compartim aquest posicionament. Des que vam saber que la celebració de l’esdeveniment requeria per ser rendible de l’ampliació de les instal·lacions actuals del golf (Camiral Golf & Wellness) en un espai catalogat a nivell municipal com d’interès ecològic i agrari, vam mostrar la nostra oposició tant a l’ajuntament, representat per l’alcalde Salvador Balliu, com en diversos actes a Caldes de Malavella i resta de pobles.

Rebutgem diametralment el posicionament de la FOEG i demès actors i promotors turístics envers que el projecte ahir rebutjat públicament fos «100% ecològic i sostenible al emprar aigua reutilitzada». Volem recordar que la destrucció de més de 200 hectàrees de boscos i sòl agrícola protegits pel planejament municipal i la construcció d’un complex turístic amb alts consums d’aigua potable (i no regenerada) són plenament incompatibles amb l’emergència climàtica i les conseqüències planetàries que té el turisme de luxe (més emissions, major consum de recursos per càpita, baixa repercussió i degradació de l’economia local, etc). Cal tenir en compte que aquesta ampliació i desenvolupament urbanístic tindran un impacte significatiu en el territori, amb la transformació d'espais agrícoles en espais de lleure privat i habitatges de luxe. Això pot tenir repercussions sobre els recursos hídrics, la biodiversitat i el paisatge, a més de generar preocupacions locals sobre el creixement del turisme i la sostenibilitat ambiental del projecte.

Tal i com estipula l’Agenda 2023 de les Nacions Unides pel desenvolupament sostenible en el seu objectiu número 11: cal planificar un desenvolupament sostenible i vetllar per la protecció del patrimoni cultural i natural. Objectiu que ha subscrit plenament la Generalitat amb la seva decisió.

No ens oposem a la celebració de la Ryder Cup 2031 si aquesta es fa dintre de les instal·lacions ja existents. El que no tolerem és que per la seva realització s’hagi de destruir i hipotecar el territori. No podem permetre que una competició d'una setmana ens hipotequi de per vida.

Este foro sólo es para los Teamers y Teaming Managers del Grupo.
Para poder comentar: